Van de ene uitdaging naar de andere: zo ontwikkelt Lisa zich als data-agent!

Problemen op haar werk? Nee, Lisa van Engelen-Sikkema ziet alleen maar uitdagingen in wat ze bij de NZa doet. Ze werkt als data-agent bij het dataloket op de ICT-afdeling. Zo heeft ze te maken met allerlei gegevens gerelateerd aan de Nederlandse zorg. Ook onderhoudt ze contact met diverse zorgaanbieders. Maar wat houdt haar werk bij de NZa precies in?

Data-agent bij de ICT-afdeling… Dat klinkt alsof je veel te maken hebt met nullen en enen. “Dat denken veel mensen: IT zijn nullen en enen. Maar ik heb daar niet zoveel mee. Ik ben van oorsprong geen ICT’er en ik heb ook niet die achtergrond. Maar dat is ook niet per se nodig om. Wat je wél nodig hebt: van structuur houden en het aan kunnen brengen.”

“Je hoeft niet per se een ICT-achtergrond te hebben om in de ICT te werken”

Waarom is die structuur zo belangrijk? “Bij het dataloket ontvangen en verzenden we heel veel data. Dat kunnen grote bestanden zijn met  zorgdata: de gestructureerde data. Daarnaast hebben we contact met veel zorgaanbieders die gegevens moeten aanleveren of van ons krijgen en weer terug moeten sturen. Denk aan enquêtes. Dat moeten we ook allemaal bijhouden en naar de goede projecten leiden. Het is dan van belang dat alles op tijd binnenkomt en ook volgens alle wetten en regelgeving, AVG, alle security-eisen.”

Is het moeilijk al die stromen bij te houden? “Nee, maar ik denk wel dat het nog slimmer en beter kan. Daar zijn we dan ook druk mee bezig. Dat vind ik eigenlijk het leukste van het werk, om die processen en die stromen te verbeteren en te vernieuwen. Daar zit de uitdaging in.”

Maakt dat de ICT-afdeling van de NZa een leerzame omgeving? “Ja, ik denk dat je bij ons veel ruimte hebt om jezelf te ontwikkelen. Er zijn allerlei opleidingsmogelijkheden en veel kansen. De NZa maakt gebruik van bestaande applicaties, maar ontwikkelt zelf ook ICT-applicaties als dat nodig is. Je krijgt echt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen, ook al heb je nog niet zo heel veel ervaring.”

Ondanks dat het een drukbezette afdeling is, blijft er dus ook ruimte over voor jou als persoon. Hoe merk je dat verder? “Er is veel ruimte voor persoonlijke inbreng, maar ook voor je privé. Het indelen van je uren is flexibel. Moeten mijn kinderen naar zwemles om vier uur ’s middags? Geen probleem, dan kan ik mijn werk daar zo veel mogelijk omheen plannen. Die privé-werkbalans is heel fijn.”

Zijn er nog andere dingen die je fijn vindt aan werken bij de NZa? “Dat je bijdraagt aan betere gezondheidszorg in Nederland, dat vind ik heel mooi. Als ik naar mijn verleden kijk, heb ik altijd wat met zorg gedaan. Dat terwijl ik geen zorgopleiding heb gevolgd: ik ben bouwkundig ingenieur, maar ik ben afgestudeerd op zorggericht bouwen. Daarna ben ik bij een zorgverzekeraar gaan werken en dat heb ik acht jaar gedaan. En nu bij de NZa! Dus ik ben er echt ingerold.” 

“Dat je bijdraagt aan betere gezondheidszorg in Nederland, dat vind ik heel mooi”

Laatste vraag: hoe vind je de sfeer op het kantoor?  “Het is heel gezellig! Iedereen is heel open en wat me erg opvalt is dat er zo hard gewerkt wordt. Iedereen heeft hart voor het werk en dat is denk ik wel de gemene deler bij de NZa.”

_DSF8515