Werken in de ICT
bij de Nederlandse
Zorgautoriteit

Wij kunnen niet zonder ICT. Dat geldt voor onze specifieke systemen en onze eigen kantoorautomatisering. De bijzondere infrastructuur van de NZa levert interessante projecten op voor ICT’ers op alle niveaus. Denk bijvoorbeeld aan ons declaratiesysteem dat continu in ontwikkeling is of de ondersteuning die nodig is om onze medewerkers ook buiten kantoor te kunnen laten werken. We beheren meerdere informatiesystemen, waaronder een aantal volstrekt unieke. De dataset waarmee we werken en die bestaat uit een mix van onze eigen gegevens en gegevens van derden, groeit dagelijks. Dat roept specifieke vragen op over de bescherming van privacy. Ons informatiebeveiligingsbeleid is daarom dynamisch en altijd in ontwikkeling. Het levert een weliswaar hectische, maar vooral afwisselende werkomgeving op. Wil jij meedenken over intelligente ICT-oplossingen voor bijzondere situaties? Bij een werkgever die jou alle ruimte geeft? Dat kan bij de NZa.

Foto Fatma Engin

Middenin de zorg zitten: dat maakt het werk van softwaretester Pepijn Bressers uniek


Tijdens de coronacrisis waren met name de ziekenhuiscijfers veel in het nieuws. Softwaretester Pepijn Bressers werkte dagelijks mee aan het bijhouden van dit zorgbeeld. ‘Dat vond ik het meest bijzondere. Je kon ’s middags aan iets werken  dat ’s avonds bij de NOS in het nieuws kwam.’

Wat doe jij precies bij de Nederlandse Zorgautoriteit dat je zulke cijfers helpt bijhouden?

‘Ik ben softwaretester in het Mendixteam. Mendix is een low-code programmeertaal. Wij gebruiken deze programmeertaal omdat het mogelijkheden biedt bij de installatie van applicaties. Toen ik net bij de NZa werkte, verbaasde het me hoe snel je dingen kunt bouwen met Mendix. Binnen de IT bestaat het vooroordeel dat de overheid vrij traag is en alles lang duurt, maar hier bleek juist het tegenovergestelde.’

Zo maakt IT’er Ruud goede zorg mogelijk


Ruud Oonincx is sinds 2018 leveranciersmanager bij de NZa: een functie waarbij hij als incident-, problem- en escalatiemanager werkt aan de computersystemen van het bedrijf. Waarom heeft Ruud gekozen voor een baan bij de NZa, welke uitdagingen komt hij in zijn werk tegen en wat heeft hij over de Nederlandse zorg geleerd? Dat vertelt hij graag!

Het is misschien niet direct een logische stap om als IT’er bij de NZa te gaan werken. Waarom heb jij daar toch voor gekozen?

“In de IT werken kun je overal, want inmiddels is iedere tak van sport afhankelijk van de IT. Maar bij de NZa help ik ook mee om voor elke burger in Nederland toegankelijke zorg te bieden, die ook betaalbaar blijft. Ik vind het juist een uitdaging om, met de techniek die bij de NZa beschikbaar is, de IT zo goed mogelijk ter beschikking te stellen.”

Als medewerker Kennismanagement leidt Fatma Engin onze informatiestromen in goede banen

Foto Fatma Engin


In één zin omschrijven wat de Nederlandse Zorgautoriteit doet, dat kon Fatma Engin absoluut nog niet voor ze er kwam werken. Inmiddels is ze al ruim een jaar medewerker Kennismanagement. ‘Zodra je eenmaal in de organisatie zit, is het zo indrukwekkend om te zien dat we met zoveel verschillende expertises bijdragen aan een gezamenlijk doel voor de samenleving.’

Hoe ziet dat er voor jou uit: als medewerker Kennismanagement bijdragen aan toegankelijke zorg voor alle Nederlanders?

‘Wij zijn onder meer verantwoordelijk voor het registreren, digitaliseren, archiveren en opslaan van documenten in het customer relationship management ofwel CRM. Collega’s die met het CRM-systeem werken, voorzien we van advies en we proberen hun werk zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk om goed met de bestaande documenten binnen onze organisatie om te gaan. Vrijwel altijd moeten deze worden vernietigd of tijdig worden gearchiveerd. Ook daar helpen mijn collega’s en ik bij.’

Van de ene uitdaging naar de andere: zo ontwikkelt Lisa zich als data-agent!


Problemen op haar werk? Nee, Lisa van Engelen-Sikkema ziet alleen maar uitdagingen in wat ze bij de NZa doet. Ze werkt als data-agent bij het dataloket op de ICT-afdeling. Zo heeft ze te maken met allerlei gegevens gerelateerd aan de Nederlandse zorg. Ook onderhoudt ze contact met diverse zorgaanbieders. Maar wat houdt haar werk bij de NZa precies in?

Data-agent bij de ICT-afdeling… Dat klinkt alsof je veel te maken hebt met nullen en enen.

“Dat denken veel mensen: IT zijn nullen en enen. Maar ik heb daar niet zoveel mee. Ik ben van oorsprong geen ICT’er en ik heb ook niet die achtergrond. Maar dat is ook niet per se nodig om. Wat je wél nodig hebt: van structuur houden en het aan kunnen brengen.”