Zo maakt IT’er Ruud goede zorg mogelijk​

Ruud Oonincx is sinds 2018 leveranciersmanager bij de NZa: een functie waarbij hij als incident-, problem- en escalatiemanager werkt aan de computersystemen van het bedrijf. Waarom heeft Ruud gekozen voor een baan bij de NZa, welke uitdagingen komt hij in zijn werk tegen en wat heeft hij over de Nederlandse zorg geleerd? Dat vertelt hij graag

Het is misschien niet direct een logische stap om als IT’er bij de NZa te gaan werken. Waarom heb jij daar toch voor gekozen?  “In de IT werken kun je overal, want inmiddels is iedere tak van sport afhankelijk van de IT. Maar bij de NZa help ik ook mee om voor elke burger in Nederland toegankelijke zorg te bieden, die ook betaalbaar blijft. Ik vind het juist een uitdaging om, met de techniek die bij de NZa beschikbaar is, de IT zo goed mogelijk ter beschikking te stellen.”

Hoe speel jij als IT’er een rol bij het beschikbaar houden van toegankelijke en betaalbare zorg? “Ik zorg ervoor dat het werk voor alle collega’s zo soepel mogelijk verloopt. Want ook als IT’er in hart en nieren zie ik het belang in van goede zorg in Nederland. Iedere NZa-medewerker werkt daar aan mee, op elke afdeling binnen de organisatie. Wij leveren toevallig de IT en daardoor kunnen de mensen die nog dichterbij de zorg staan hun werk zo goed mogelijk doen.” 

‘Iedere NZa-medewerker werkt mee aan goede zorg in Nederland’


Voor een bedrijf met ruim vijfhonderd werknemers lijkt me dat een aardige uitdaging. 
Wat voor uitdagingen kom je tegen in jouw functie? “In de IT gebeurt van alles; er gebeurt elke dag wel iets. En iedere keer moet je de juiste beslissingen nemen om eventuele IT-problemen, bijvoorbeeld in de IT-functionaliteit of -dienstverlening van de NZa, zo efficiënt en effectief mogelijk op te lossen of te laten oplossen door onze leveranciers. Daar moeten we ook zo goed mogelijk over communiceren naar onze collega’s toe. Denk daarbij aan communicatie over het bestaan van problemen, het oppakken daarvan en de tijd die wij nodig hebben om iets te herstellen en het moment dat het probleem is opgelost. Dat moet je in goede banen kunnen leiden.” 

Welke belangrijke dingen heb je bij de NZa geleerd? “Ik realiseerde me toen ik hier net werkte dat ik eigenlijk geen flauw benul had van wat het belang van de NZa precies is. Je leest je natuurlijk wel in voordat je gaat solliciteren, maar als je hier een tijdje werkt, zie je eigenlijk pas het grote belang. De impact die dat heeft op de samenleving, verraste me.”

Is werken bij de NZa daarom aan te raden voor je vakgenoten? “Ja! Als je IT-kennis wil combineren met een maatschappelijk doel, in dit geval in de zorg, dan is de NZa een uitgelezen partij om daar je kennis en kwaliteit in te stoppen.”

Ruud Oonincx